CHANGING FRAMES

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κουφώματα


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κουφώματα

Πληροφορίες για τη σωστή επιλογή κουφωμάτων και συνεπώς για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κουφώματα ονομάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για να κουφώσουν (κλείσουν) τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτιρίου και αποτελούνται από τα πλαίσια και τα τζάμια. Τα εξωτερικά κουφώματα χωρίζονται σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες εισόδου και συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες του κτιρίου. Εξωτερικά έχουν άμεση σχέση με την αισθητική και την ασφάλεια ενώ εσωτερικά εξυπηρετούν τον φυσικό φωτισμό, την ηχομόνωση, τη προστασία από τον ήλιο και φυσικά τη θέα. Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων αποτελεί το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κουφώματα είναι μία σημαντική αιτία κατανάλωσης ενέργειας γι’ αυτό και η σωστή επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Koufomata02_thehomeissue

Επιλέξτε τα σωστά κουφώματα για να μην έχετε απώλειες θερμότητας αλλά και χρημάτων.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος των υαλοπινάκων (τζάμια) που τώρα πια κατασκευάζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια και τα παλιότερα προϊόντα αντικαθίστανται από διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες, με ένα ή δύο κενά που έχουν καλύτερες ιδιότητες μόνωσης για τον ήχο και τη θερμότητα. Υπάρχουν και τα ενεργειακά τζάμια που έχουν αυξημένο κόστος όμως μακροπρόθεσμα θα έχετε χρηματικό όφελος αν υπολογίσετε τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για αρκετά χρόνια. Τα πλαίσια κατασκευάζονται από αλουμίνιο, συνθετικά υλικά, ξύλο. Καλό είναι τα κουφώματα να επιλέγονται ανάλογα με τα κλιματικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (ψυχρό, μεικτό, θερμό κλίμα) για μέγιστη απόδοση.

Koufomata03_thehomeissue
 
 
Πλαίσιο από pvc με εσωτερικό προφίλ αλουμινίου και τριπλά τζάμια.

Θερμό κλίμα Οι ανακλαστικοί υαλοπίνακες έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν και να απομακρύνουν την ηλιακή ακτινοβολία περίπου στο 50%. Μπορεί να μειώσουν τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων σε πολύ μικρό βαθμό.

Ψυχρό κλίμα Ανεξάρτητα από τον τύπο του υαλοπίνακα τα κουφώματα με μεταλλικό πλαίσιο έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση. Το μέταλλο μεταφέρει το κρύο στο εσωτερικό του κτιρίου.

Μεικτό κλίμα Η χρήση διπλών τζαμιών είναι ιδανική για περιοχές με εύκρατο κλίμα. Τα αντίστοιχα κουφώματα κατασκευάζονται από αλουμίνιο, PVC ή ξύλο.

Δείτε παρακάτω τα κυριότερα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά των πιο διαδεδομένων υλικών πλαισίων pvc, αλουμίνιο, ξύλο:

PVC πλεονεκτήματα

PVC μειονεκτήματα

  • Ευάλωτα στον ήλιο και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Το κιτρίνισμα ήταν πιο συχνό φαινόμενο τις προηγούμενες δεκαετίες σε χαμηλότερης ποιότητας πλαστικά κουφώματα.
  • Παλιότερα υπήρχε θέμα ασφάλειας γιατί τα κουφώματα ήταν φτιαγμένα αποκλειστικά από pvc όμως τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα έχουν εσωτερικό προφίλ αλουμινίου που προσδίνει στιβαρότητα στο υλικό.

Αλουμίνιο πλεονεκτήματα

  • Ασφάλεια. Το αλουμίνιο είναι ένα συμπαγές υλικό και έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν καίγεται.
  • Σχεδιαστική ευελιξία. Μπορούν να δημιουργηθούν σε διάφορα σχέδια και να  υποστούν επιφανειακές επεξεργασίες για ιδιαίτερες διακοσμητικές απαιτήσεις.
  • Μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής. Το αλουμίνιο δεν επηρεάζεται από κλιματικές συνθήκες και ηλιακή ακτινοβολία.
Δείτε την πρόταση μας για την Ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας με Το Νεό Σύστημα Ανοιγομένων της EXALCO.

Αλουμίνιο μειονεκτήματα

  • Θερμομονωτική ικανότητα. Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας και μεταφέρει τη θερμότητα εκτός του σπιτιού προς τα μέσα και αντίστροφα. Με λίγα λόγια κρύο τον χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή στα οποία τοποθετείται θερμομονωτικό υλικό ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική επιφάνεια του αλουμινίου έτσι ώστε να μην επικοινωνούν. 
  • Κόστος. Είναι πιο ακριβά από τα συνθετικά κουφώματα ενώ για τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Ξύλο μειονεκτήματα

  • Αυξημένο κόστος.
  • Ευάλωτο στην υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Όμως τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονται από τρικολλητή ξυλεία (ξυλεία τριών στρώσεων) που μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο στρέβλωσης.
  • Χρειάζονται συντήρηση.

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου κουφώματος είναι μία αρκετά σύνθετη διαδικασία που εξαρτάται από την  ενεργειακή του απόδοση, την αισθητική του και το κόστος. Μπορεί για πιστοποιημένα κουφώματα και υαλοπίνακες το κόστος να είναι μεγάλο όμως πρέπει να αναλογιστείτε τη διαχρονική εξοικονόμηση δαπανών για κατανάλωση ενέργειας εφόσον μειώνονται σημαντικά οι λογαριασμοί για θέρμανση και ψύξη των χώρων. Τέλος πρέπει να γνωρίζετε πως σημαντικό ρόλο για την απόδοση των κουφωμάτων παίζει η σωστή τοποθέτηση τους και η εγκατάσταση τους πρέπει να πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό.

Επιστροφή στην κορυφή Επιλέξτε οποιοδήποτε κομμάτι κειμένου
ώστε να το ακούσετε